Brenergie Opslag

Zonnepanelen installatie

subsidie, hoe zit dat?

Klanten geven ons een 4,9

Brenergie kwaliteitsgarantie

Specialist in maatwerk

duurzame leverancier

subsidie energie investeringsaftrek (EIA) 2023

Wil jij als ondernemer investeren in energiebesparende maatregelen? Dan is het goed om te weten dat de overheid je kan helpen met een financieel steuntje in de rug in de vorm van

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een Nederlandse fiscale regeling die bedrijven fiscaal voordeel biedt bij het investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie. De regeling wordt jaarlijks herzien en er kunnen veranderingen optreden in de beschikbare subsidies en aftrekmogelijkheden.

Voor het jaar 2023 geldt dat de EIA-regeling nog steeds van toepassing is. Dit betekent dat bedrijven die investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie in aanmerking kunnen komen voor fiscale aftrek van hun investeringen. Het percentage van de fiscale aftrek is nog niet bekendgemaakt voor 2023, maar dit zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren.

Op de Energielijst staan technologieën en bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA-regeling, waaronder zonnepanelen, warmtepompen, LED-verlichting, isolatie en energieopslag. Energieopslag omvat technologieën en systemen die energie kunnen opslaan, bijvoorbeeld batterijen en waterstofopslag. Het doel van energieopslag is om energie efficiënter te gebruiken en te zorgen voor een betere integratie van hernieuwbare energiebronnen in het energienetwerk.

Om in aanmerking te komen voor de EIA-regeling, moet een bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het bedrijf moet in Nederland belastingplichtig zijn en vennootschapsbelasting betalen. De investering moet ook voldoen aan de gestelde energieprestatie-eisen en moet op de Energielijst staan. Daarnaast moet het bedrijf de investering binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De fiscale aftrek werkt als volgt: het bedrag dat het bedrijf kan aftrekken van de belasting is een percentage van het investeringsbedrag. Dit percentage wordt jaarlijks vastgesteld en kan verschillen per technologie. In 2022 was het percentage 45%. Dit betekent dat als een bedrijf bijvoorbeeld €10.000 investeert in een energiebesparende technologie die op de Energielijst staat, het bedrijf €4.500 kan aftrekken van de belasting. Het bedrag dat het bedrijf kan aftrekken, wordt van de fiscale winst afgetrokken, waardoor het bedrijf minder belasting hoeft te betalen.

wil je ook verduurzamen?

Vertalen
Chat openen
Hallo! Welkom op onze website. Heb je een vraag? Stel deze dan gerust.